Ontwikkeling en demonstratie van productiewijzen en concepten voor beter integreerbare, maatgesneden technologie voor elektriciteitsopwekking uit zonlicht. Met financiele steun van de Europese Unie worden PV demonstratoren op maat gerealiseerd, als OpMaat naar veel grootschaliger en meer estetisch verantwoorde PV stroomopwekking in de gebouwde omgeving.

Interreg logo samenwerking SCX Solar SomerenSamewerkingsproject Interreg | SCX Solar Someren

Een regionaal consortium van 8 kennisinstellingen en een groot aantal bedrijven hebben in het samenwerkingsproject, dat loopt tot en met 2018 en een budget kent van 7 miljoen euro, de krachten gebundeld. Het project wordt uitgevoerd in het kader van het Samenwerkingsprogramma Interreg Vlaanderen – Nederland, met financiële ondersteuning vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, de provincies Noord-Brabant, Vlaams Brabant, Vlaams en Nederlands Limburg, het Nederlands ministerie van Economische Zaken, en het ministerie van Noordrijn-Westfalen.

Optimaal integreren in bouwelementen

Doel van het project is om, op basis van nieuw ontwikkelde productiemethoden, stroom-producerende zonnecelmaterialen zodanig op maat te produceren dat ze optimaal geïntegreerd kunnen worden in bouwelementen. Voorbeelden van dergelijke producten zijn al in de markt, maar de ambitie om de productie afstembaar te maken op specifiek gewenste maatvoering in de bouw is nieuw en speelt in op de groeiende markt voor het renoveren en energiezuinig maken van woningen en gebouwen in antwoord op publiek beleid.

Samenwerkingsverband van bedrijven en kennisinstellingen

Het project wordt uitgevoerd door Solliance, het publiek-private samenwerkingsverband van bedrijven en kennisinstellingen dat zich richt op ontwikkeling van dunne film zonnecellen; het Nederlandse SEAC, hét onafhankelijke centrum voor de toepassing van zonne-energiesystemen en het Vlaamse EnergyVille, het energiecentrum voor duurzame energie en intelligente energiesystemen. Naast projectcoördinator TNO zijn ECN, imec, Holst Centre, ForschungsZentrum Jülich, de universiteiten van Eindhoven, Hasselt en Leuven, en ZUYD Hogeschool hierbinnen deelnemers.