Eerste gratis oplaadpunt voor elektrische fietsen en scooters in Tilburg

In Tilburg is gisteren (start van de lente…) een Solar Vlinder, een gratis oplaadpunt voor elektrische fietsers en scooters, in gebruik genomen.

Het bedrijfsleven betaalt de kosten voor het oplaadpunt door het te exploiteren als reclameobject. Gemeentes hoeven het initiatief niet financieel te steunen; het ter beschikking stellen van goede locaties is voldoende.

Het idee is afkomstig van producent Connex uit Moergestel, die aangeeft dat gemeentes met de SolarVlinder hun duurzame beleid kunnen uitvoeren. De primeur is voor de gemeente Tilburg, en de bedoeling is dat andere gemeentes en commerciële locaties in binnen- en buitenland volgen.

Tijdens de ontwerpfase heeft Connex gezocht naar een model uit de natuur. Er bestaan vlinders die zonne-energie omzetten in lichaamswarmte, bovendien komen vlinders alleen voor op plekken waar de natuur in balans is. De SolarVlinder gaat als energieleverancier samenwerken met nieuwe vormen van CO2-arme mobiliteit. De SolarVlinder is tot stand gekomen door samenwerking tussen meerdere MKB-ers tijdens het ontwerp- en realisatieproces.

Onze partners