Innovatieve toepassingen van zonnepanelen op boerderij in Nederweert

De agrarische sector in Nederland heeft veel potentieel voor de opwekking van photovoltaische zonne-energie (PV). Wij hoeven maar naar onze oosterburen te kijken om ons te realiseren hoe groot dit potentieel nog is voor agrarisch Nederland.

De afgelopen maanden zijn er zeer innovatie PV-toepassingen gerealiseerd op een boerderij in Nederweert. Het betreft hier twee grootschalige praktijktesten.

Een eerste innovatie die wordt getest betreft een schuilhut met een dak van zonnepanelen voor koeien. SCX Solar BV uit Someren ontwikkelde samen met de agrarier en met TMC Consultancy deze innovatieve Cattle Cabin™. Op deze techniek is inmiddels een patent aangevraagd. De Cattle Cabin™ oogt futuristisch en combineert verschillende duurzaamheidthema’s. Voor de opwekking van zonne-energie door agrariërs is het bezitten van grote daken niet langer een noodzaak.

De Cattle Cabin™ wordt geleverd in “units” van 12 kilowatt en is vrij uitbreidbaar. De Cattle Cabin™ kan bovendien binnen enkele dagen worden verplaatst. De uitstoot van CO2 en ammoniak van een agrarisch bedrijf worden fors verlaagd. Bovendien is de Cattle Cabin™ fraai vormgegeven en past prima in een landschappelijke omgeving. Voorbijgangers kunnen genieten van de aanblik van dieren die zich het hele jaar door vrij kunnen bewegen in de wei. De dieren blijven gezond, voelen zich beter en produceren meer. Afgelopen zomer bleek al dat de koeien graag vertoeven in de schaduw van de schuilhut.

Het is de bedoeling dat de dieren uiteindelijk jaarrond in de wei kunnen staan, dankzij de bescherming die wordt gerealiseerd met de schuilhut en de energie die deze opwekt. De Cattle Cabin™ is uitbreidbaar met diverse elektrische apparaten, zoals een elektrische frees voor het bewerken van het onderliggende houtsnipperbed, een koeborstel, een melkrobot, verwarmde drinkwatervoorziening. Deze functies kunnen op maat worden aangepast aan de eisen van elke veesoort.

Een tweede initiatief is afgelopen week in bedrijf genomen. Op de boerderij in Nederweert werd de grootste test installatie voor zonnepanelen van West-Europa gerealiseerd. Deze installatie van 100 kW bevat liefst 405 panelen van 5 merken, te weten Solon (Duitsland), Kyocera (Japan), Hyundai (Zuid-Korea), Solar Modules Nederland, en LSP (China). Het doel van de test installatie is de onderlinge verschillen tussen modulemerken en typen over een langere periode in kaart te brengen.

Dat is nog niet alles, want een deel van de modules werd voorzien van een nieuwe glascoating die is ontwikkeld door DSM. Deze coating verhoogd de opbrengst van de panelen nog aanzienlijk, en geeft ook minder spiegeling van het glas van het zonnepaneel. Op de proeflocatie kan het effect van deze coating op de prestatie van de panelen elk uur van de dag worden gemeten en vergeleken met panelen zonder deze coating. Er komen ook panelen die worden voorzien van specifieke glasprofilering, waarop een patent is aangevraagd. Deze profilering van het glas heeft ook tot doel om de prestatie van de panelen te vergroten, vooral als de zon laag staat, in de ochtend en late middag. Metingen bij ECN hebben al aangetoond dat bij deze lage zonnestanden meer energie uit de modules komt dan bij modules zonder dit speciaal behandelde glas.

Inmiddels is de installatie een eerste week in bedrijf, en zijn onderlinge verschillen al goed zichtbaar. Over drie maanden worden de eerste concrete resultaten verwacht.

Klik hier om de Cattle Cabin folder te downloaden in PDF formaat

Onze partners