Samenwerking met Hoppenbrouwers

Economische Zaken wil windenergie op zee, zonnepanelen en vervanging van olie door plantaardig materiaal lange tijd gaan stimuleren. Dat schrijft NRC Handelsblad dinsdagmiddag op basis van vertrouwelijke ministeriestukken.

Minister Verhagen twitterde maandag druk over windenergie, maar werd niet erg concreet. Zo schreef hij: ‘Een windmolenmissionaris ben ik niet, maar ik steun het opwekken van betaalbare, betrouwbare en schone energie.’ Maar Verhagen wil overigens ook meer ruimte voor kernenergie.

Een van de plannen is om geluidsschermen langs snelwegen van zonnepanelen te voorzien en een fonds op te zetten voor groene startups. Ook moet het aantal ‘groene banen’ in 2020 zijn verdubbeld en komen er soepelere regels en bundeling van wetenschappelijk onderzoek. Welk bedrag EZ uittrekt, is nog niet vastgesteld.

Nederland scoort als een van de slechtste landen in Europa op het gebied van duurzame energiebronnen. Van alle energie was vorig jaar 4 procent ‘groen’. Natuur en Milieu is kritisch omdat de maatregelen te weinig voorstellen.

Ron Wit van Natuur en Milieu is minder enthousiast. De steunmaatregelen zijn volgens hem ‘peanuts’ bij wat er met andere maatregelen mogelijk is, zoals een verplichting voor het meestoken van biomassa in kolencentrales. Wit: ‘Verhagen heeft niet begrepen wat de kansen zijn van duurzame energie.’

Onze partners