Koeltrailer met zonnepanelen van SCX Solar genomineerd voor Herman Wijffels innovatieprijs 2013

Toine Heetkamp Trailers (THT) uit Venlo heeft samen met TMC en SCX Solar een groene koeltrailer ontwikkeld.

Deze trailer benut zonne- en rem-energie zodat de koelmotor op elektriciteit loopt.

SCX Solar stond in voor het bedenken van een geschikte manier om de zonnepanelen op het dak van de trailer te bevestigen. Geen gemakkelijke opgave gezien de grote belastingen (wind, schokken, torsie van de trailer) waaraan de panelen tijdens de rit bloot staan.

De PV panelen hebben een vermogen van 3600 Wp en produceren bijna 3000 kWh op jaarbasis, waarmee circa 15-20% van de benodigde koelenergie wordt geleverd.

De rest van de energie komt uit de rem-energie, welke via een speciale as wordt omgezet in elektriciteit. Deze wordt samen met de zonne-energie in de accu wordt opgeslagen.

De koeltrailer wordt nu volop getest onder rij- en leveromstandigheden en de resultaten zijn tot dusver zeer goed. Er is grote belangstelling bij de klanten van THT. Met deze trailer wordt de dieselmotor voor de koeling overbodig, waardoor deze ook ‘s nachts zonder lawaai kan leveren binnen de bebouwde kom. Tevens zijn de uitstoot en de CO2 belasting door het vermijden van de dieselmotor uiteraard fors gereduceerd.

Klik hier voor meer informatie over de Herman Wijffels nominatie.

Onze partners