Papieren zonnepanelen

Wetenschappers van het MIT hebben zonnepanelen op een ondergrond van papier gemaakt. Met deze vellen moet je binnen vijf jaar je woning kunnen bekleden.

Onderzoekers aan het Massachusetts Insitute of Technology ontwikkelden flinterdunne zonnecellen die door middel van een chemisch verdampingsproces op ouderwets calqueerpapier aangebracht kunnen worden. Het project wordt gesponsord door de Italiaanse oliemaatschappij Eni.

Het rendement van de zonnecellen bedraagt momenteel nog maar één procent. Dat is genoeg, maar binnen vijf jaar moet minstens vier procent van de zonne-energie in elektriciteit omgezet kunnen worden. Dat vertelt MIT-chemica Karen Gleason aan CNet.

Spot goedkoop

De huidige generatie zonnepanelen haalt een veelvoud van dat rendement, maar de kracht van de papieren cellen schuilt volgens Gleason in de kostprijs. De gebruikte organische materialen en polymeren zijn makkelijk te krijgen en niet duur. Bovendien kan het bij normale lage temperaturen gefabriceerd worden.

De ontwikkelaar haalt als voorbeeld een zonnewering aan die energie levert. “Een luxaflex met ons zonnepapier kan uitgerust worden met een batterij of rechtstreeks aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden. Gelamineerd papier kan dan weer dienst doen als dakbedekking”, aldus chemica Karen Gleason.

Onze partners