Vliegtuig vliegt twee weken non-stop op zonne-energie

Dat is vastgesteld door FAI, de internationale organisatie voor lucht- en ruimtevaart voor sportieve prestaties, zo meldt BBC News.

Het vliegtuig legde zijn vlucht van 336 uur, 22 minuten en 8 seconden afgelopen juli af boven de Verenigde Staten. Het toestel draagt sindsdien de bijnaam ‘Eternal Plane’. Het oude record, dat gold sinds 2001, werd met een factor 11 verbeterd.

Koolstofvezel

Daarnaast stelde de FAI vast dat het vliegtuig ook een record had gevestigd voor de langste vlucht in zijn gewichtsklasse van 50 – 500 kilo, en het hoogterecord voor de klasse (21.562 meter).
Reden voor de prestaties van de Zephyr is het ultralichte ontwerp gebaseerd op koolstofvezel. Daardoor weegt het met een vleugelwijdte van 22,5 meter krap 50 kilo.

Piraten

De ontwikkelaar van het vliegtuig, het Britse Qinetiq, houdt zich bezig met defensietechnologie. Het bedrijf denkt de Zephyr in te kunnen zetten voor surveillering en communicatiedoeleinden.
“Het vliegtuig kan helpen met de opsporing van piraten bij de Hoorn van Afrika”, zegt Chris Kelleher, hoofdontwerper bij Qinetiq.

“Het kan de autoriteiten waarschuwen waar en hoe snel bosbranden zich verspreiden, en ervoor zorgen dat communicatie door soldaten in stand wordt gehouden wanneer ze in de bergen of op heuvelachtig terrein vechten.”

Onze partners