Zonne-energie kan zonder subsidie

Hoewel de overheid de subsidies op zonnepanelen heeft afgeschaft, zal het gebruik van zonne-energie in Nederland de komende jaren fors toenemen. Nieuwe initiatieven tonen aan dat zonne-energie ook zonder subsidie economische rendabel kan zijn. De komende conferentie Solar Future III belicht succesvolle projecten zonder staatssteun.

Zo kunnen mensen bij het project ZonVast gratis zonnepanelen op hun dak krijgen en heeft de Stichting Wij Willen Zon onlangs in China 50.000 zonnepanelen gekocht tegen een fikse korting. Daarmee is Wij Willen Zon het grootste project in Europa dat zonder subsidie kan.

Wij Willen Zon vormt een centrale inkooporganisatie waar zich huiseigenaren, bedrijven, boeren en scholen bij hebben aangesloten. Door meteen voor 10 Megawatt aan zonnepanelen te bestellen, konden bij de producenten in China enorme kortingen tot eenderde van de prijs worden bedongen. ,,De Chinezen houden ons goed in de gaten, want wij zijn het nieuwe businessmodel. Wij hebben een steen in de vijver gegooid,” stelt voorzitter Marjan Minnesma.

Zij is een van de sprekers op de derde Nederlandse conferentie The Solar Future III in het Mediaplaza-complex in Utrecht op 21 april. Daar zullen topsprekers, managers van grote bedrijven en andere deskundigen diverse projecten op het gebied van zonne-energie belichten. Wij Willen Zon startte haar actie in november en had binnen drie maanden een paar miljoen op de bankrekening. De deelnemende huishoudens, bedrijven en scholen besparen met de zonnepanelen 106 tot 563 euro per jaar op hun energierekening, en dat 30 jaar lang. Ook mogen ze volgens de salderingsregeling tot 5000 kWh terugleveren aan het net en dat van hun rekening aftrekken.

“Zo verdienen ze de investering in elf jaar terug,” rekent Minnesma voor. Toen Nederland zonnepanelen nog subsidieerde was de subsidiepot telkens in een mum van tijd leeg. “Dan werden 40.000 mensen teleurgesteld. Doordat wij via centrale inkoop de prijs omlaag kunnen brengen en in de buurt komen van de prijs met subsidie, doen die mensen mee,” legt ze uit.

Bij het project ZonVast installeren energieleverancier Greenchoice, installateur De Zonnefabriek en de Stichting DOEN gratis zonnepanelen op het dak van 500 huishoudens. Zij betalen daarna twintig jaar lang een vaste lage prijs van 23 cent per kWh elektriciteit. Daarna worden ze zelf eigenaar van de panelen en trekken gratis stroom van hun dak. Sinds de bekendmaking van het project loopt het storm bij Greenchoice. ,,Het is een gekkenhuis. Als er zoveel belangstelling is, kunnen we dit verder over het land uitbreiden,” zegt directeur Richard van Pelt. Zijn collega en oprichter van Greenchoice Rob van Rees zal het project toelichten tijdens de conferentie.

Volgens Van Pelt neemt Nederland een unieke positie in Europa in, dankzij zijn salderingsregeling. Daarmee kan het concurreren met de feed-in tariffs in omliggende landen.

Volgens Peter van Vliet van coöperatieve vereniging De Zonvogel, ook spreker tijdens The Solar Future III, moet die salderingsregeling dan niet alleen voor zonnepanelen op het eigen dak gelden. Liggen ze op een ander dak, dan betaalt het energiebedrijf maar 7 cent per kWh. De Zonvogel heeft grote collectieve projecten in voorbereiding, maar mede door die gebrekkige wetgeving nog niet kunnen uitvoeren.

Onze partners