Uniek geluidsscherm met geïntegreerde zonnepanelen aan de N470

Langs de N470 in Pijnacker-Nootdorp wordt een geluidsscherm met geïntegreerde zonnecellen geplaatst dat op jaarbasis 30 megawattuur gaat opwekken! In opdracht van BAM Infra wordt door SCX-Solar de geïntegreerde zonnepanelen geleverd. Voor heel Nederland is dit een unicum en een primeur voor de gemeente Pijnacker-Nootdorp.


Na de zomer worden langs de N470 in Pijnacker Zuid de laatste woningen opgeleverd van de nieuwe wijk Keijzershof. Met het oog op optimaal wooncomfort laat de gemeente een 480 meter lang geluidsscherm plaatsen dat 2,5 meter boven het maaiveld uitsteekt. De markt werd via een aanbesteding op basis van Best Value Procurement uitgedaagd om een innovatieve, duurzame oplossing te bedenken, die niet alleen de geluidsbelasting vermindert maar ook op slimme wijze energie opwekt.

Geluidswering & opwekken zonne-energie

‘Met de combinatie van geluidswering en zonne-energie benutten wij de schaarse ruimte zeer efficiënt’, aldus Jaap van Staalduine, wethouder Ruimtelijke Ordening. ‘Dit is een win-winsituatie. Pijnacker-Nootdorp wil een klimaatneutrale gemeente zijn en in de toekomst over voldoende en betaalbare energie kunnen beschikken. Dit past naadloos in de lijn van de provincie Zuid-Holland, die volop bezig is met de energietransitie. Denk aan collectieve warmte of het overstappen naar biogas.’

Unieke constructie geïntegreerde zonnepanelen

BAM Infra verwierf ism SCX-Solar het design and construct-contract dankzij een goede onderbouwing van de geleverde prestaties en het optimaal borgen van risico’s. Volgens tendermanager Richard Veenstra is het scherm een unicum in de markt. ‘Geluidsschermen met zonnepanelen bestaan al langer, maar wij gaan zonnecellen in het glas integreren. In gevels en daken van gebouwen gebeurt dit al, maar bij geluidsschermen is het nooit eerder gedaan in Nederland.’

Stevig & mooi aanzicht

Het geluidsscherm is goed te onderhouden en weers- en vandalismebestendig. Om de zonnecellen te beschermen tegen opspringende steentjes van langsrijdende auto’s past BAM Infra extra dik glas toe van 8 mm aan de voor- en achterzijde van de zonnecellen. In samenspraak met de gemeente en de stedenbouwkundige van de provincie Zuid-Holland is de beeldkwaliteit geborgd. Hoewel zonnecellen niet transparant zijn, heeft BAM Infra toch een oplossing gevonden die een doorkijk biedt naar het achterliggende landschap. Stroomkabels, omvormers en andere elektra onderdelen worden netjes in het scherm verwerkt.

Kennis maken met SCX-Solar

Onze werkwijze onderscheidt zich door een heldere, professionele aanpak waarbij u als klant optimaal bij het proces wordt betrokken. Onze vakkennis en onze ervaring zetten wij voor de volle 100% in. Alleen op die wijze kunnen we tevreden klanten garanderen. Door onze actieve participatie in innovatieprojecten waar veel bekende bedrijven bij betrokken zijn, lopen we voorop bij de ontwikkelingen in de markt. Zo garanderen we dat onze ontwerpen doordacht zijn, opgebouwd uit de modernste en gecertificeerde materialen en vakkundig en professioneel worden gemonteerd.

Onze partners